top of page

Yrittäjät kävivät tutustumassa forssalaisen Jospakin pakkausinnovaatioihin

Innovaatiot ja uudenlaiset ratkaisut ovat DIVA-hankkeessa tärkeässä roolissa - tämän kevään aikana olemme kuulleet vihreämmistä pakkausratkaisuista niin DIVA Virtuaalibrunssin aikana Package Heroes- hankkeen esittelystä Taina Lahtisen (VTT) kertomana, mutta maanantaina 25. huhtikuuta käytiin hankkeen kohderyhmään kuuluvien yritysten edustajien kanssa (mukana Jokioisten Leipä Oy sekä Karotia Oy) tutustumassa forssalaisen start-upin Jospak Oy:n toimintaan. Mukana olivat myös Kristiina Paju (LHKK), Minna Mäkinen (LHKK), Isa Vuohelainen (LHKK) sekä Sanna Lento (HAMK).

Divalaiset yritysvierailulla 25.4.2022 (kuva: Isa Vuohelainen)

Jospakilla meidät ottivat ystävällisesti vastaan Petra Katajisto (vastuullisuus ja kestävä kehitys) ja Miia Stenholm (laatu), joiden kertomana saimme ison annoksen inspiraatioita ja myös käytännön kokemusta - päästiin nimittäin itse kokeilemaan, miten Jospakin pakkausratkaisusta saa irrotettua muovikalvon kartonkista kierrätystä varten. Yllättävän helposti irtosi, kannattaa kokeilla, jos jostain saatte Jospakin tuotteen käsiinne (huom! tällä hetkellä yli 90% Jospakin pakkauksista myydään ulkomaille). Ehkä suomalaisten paikallisten yritysten pitäisi myös innostua tästä enemmän?


Mikä tekee Jospakin elintarvikepakkauksista innovatiivisia?


Jospakin pakkausratkaisussa käytetään 85% vähemmän muovia kuin muissa markkinoilla olevissa pakkauksissa ja yhden pakkauksen päästöt ova merkittävästi pienemmät kuin muissa pakkauksissa. Jospakin pakkausratkaisut sopeutuvat muihin pakkausautomaatiolaitteisiin (pakkauksen standardi-koko valttina). Tällä hetkellä Jospakin pakkauksiin paketoidaan erityisesti lihaa (esim. Paijan tilateurastamo) sekä premium-tuotteita. Yhteensä voi saada Jospakin pakkauksia 8-9 eri koossa ja korkeuskin vaihtelee. Asiakkaat saavat pakkauksiin painaattaa omat design-ratkaisut ja brändielementit markkiointia varteen Jospakin yhteistyökumppaneilla.

Jospakin pakkausratkaisu (kuva: Kristiina Paju)

Vastuullisuus ja kestävä kehitys


Jospak ottaa omissa toiminnoissa erityisen paljon huomioon ympäristö- ja sosiaalivastuuta. Esimerkiksi heidän pakkausratkaisuissa on BRC ja FSC sertifioinnit (BRC tiukin vaativuustaso). Uusiin toimitiloihin tullaan hakemaan myös LEED sertifiointia.


Yrityksen tarinaa: Jospak Oy


Jospak Oy perustettiin 2014 ja yritys voitti FRUSH pitchauskilpailun vuonna 2018, minkä jälkeen yritys tuli markkinoille. Tuotteet ja koneet suunnitellaan ja tehdään Jospakilla itse - forssalainen osaaminen parhaimmillaan! Tuotteilla ja koneilla on tällä hetkellä yhdeksän patenttia. Yhteensä yrityksessä on tällä hetkellä neljä tuotantolinjaa, mutta lisää kehitetään ja kohta on yrityksellä edessä myös muutto uusiin ja isoimpiin toimitiloihin. Jospak työllistää tällä hetkellä 30 henkilöä. Tulevaisuudessa automaation ja robotiikan rooli tulee vielä lisääntymään.


Yrityksen arvot: luotettavuus, yrittäjyyshenkisyys, suorituskyky sekä vastuullisuus.


Lisätietoa: www.jospak.com


84 katselukertaa
bottom of page