top of page

Vastuullisia ja maukkaita sivuvirtatuotteita syntyi Manskun Kakun hävikkileipä-toimeksiannosta

Forssan ammatti-instituutin elintarvikkealan toisen vuoden opiskelijat saivat Manskun Kakun toimitusjohtaja Jonna Knuutilalta heti maanantaiaamuna toimeksiannon kehittää yrityksen suolaisista ja makeista hävikkileivistä uudenlaisia tuotteita sekä ideoita uusia käyttökohteita, jotka eivät suoranaisesti liity syötäviin tuotteisiin. Sivuvirtainnovointiviikkoon kuului useita tiedoniskuja sekä suoranaista tuotekehitystoimintaa FAI:n opetusleipomossa. Minna Mäkisen taitavasti yhteen sidottu ohjelma sai hienosti aikaan tuloksia niin konkreettisten maisteltavien tuotteiden muodossa kuin innovaatioiden ideoinnissa.


Turun kaupungin konsernihallinnosta saimme testattavaksi Turun kaupungin Ilmastotiimin ja Ekotuen yhteiskehittämän Ilmastopelin (kiitos Lotte!). Koska meillä oli aika pelata vain neljä päivää, sovellettiin vähän pelin sääntöjä - sen tuloksena opiskelijat saivat tarroja työelämäjaksolla sekä arkielämässä toteutuvista ilmastoteoista.


Tulos oli yllättävä - tarroja kerääntyi enemmän kuin pelilaudassa oli rasteja - mutta linkittyen ainoastaan energiaan, liikkumiseen, vedenkulutukseen sekä toimintakulttuuriin - ruokaan liittyvät ilmastoteot eivät saaneet pelilautalle yhtäkään tarraa. Mutta toivottavasti onnistuimme juuri ruokahävikin kanssa työskentelyn kanssa innostamaan opiskelijoita tekemään myös näitä ilmastotekoja enemmän kuin mitä he olivat aikaisemmin tehneet.

Elintarvikealan opiskelijoiden ilmastoteot pelilaudalla

Sitran Hyvät kortit taas innostivat pohtimaan hyviä tulevaisuuskuvia erilaisten kombinaatioiden kautta. Esim. yhdistettiin visioksi "leikkimistilanne", "eriarvoistuminen", "5 vuotta" ja eri näkökulmina "johtaja", "työntekijä" sekä "vammainen - tuli kyllä mielenkiintoisia esityksiä. Näitä kortteja kannattaa todella käyttää juuri tulevaisuusajattelun ja mielikuvituksen laajentamisen treenaamiseen!

Sen jälkeen saimme Satafood Kehittämisyhdistys ry:n Hannan ja Katjan esittämänä katsauksen elintarvikealan sivuvirroista ja niihin linkittyvistä hankkeista sekä Sivuvirtapörssistä. Loppuiltapäivän opiskelijat lähtivät ideoimaan uusia innovaatioita hävikkileivästä - siihen he saivat palautetta myös FAI:n sparraajilta (kiitos Marja, Janne ja Irja!).


Katso viikon tekemisiä illustroiva valokuvakoostetta:


Sparrausta ja ideointia maanantain iltapäivällä - tässä koottuna ryhmien innovatiiviset ideat, miten hävikkileipää voisi jatkossa hyödyntää vastuullisemmin sekä tehokkaammin.

Tiistaina työskentely jatkui tuotekehityksen perusteiden läpikäynnin jälkeen opetusleipomon puolella. Opiskelijat kokeilivat erilaisia ratkaisuja Manskun Kakun ruoka- ja kahvileivistä ja saivat maistiaisiin hyvin tuotteita (välipalapatukoita) tehtyä - aikaa heillä oli tähän tekemiseen varattu vain kolme tuntia. Iltapäivällä saimme Teamsin kautta johdatuksen materiaali- ja energiakatselmuksiin Motiva Oy:n johtavalta asiantuntijalta Ilkka Hippiseltä.


Keskiviikkona opiskelijoilla oli muuta ohjelmaa, mutta torstaina opiskelijat palasivat opetusleipomoon jatkokehittämään tuoteideoita perjantain Grande Finalea varten.


Grande Finalessa sai maistaa vastuullisesti maukasta sivuvirtaa!


SivuvirtaStreet ja maistelupisteet perjantain Grande Finalessa - tuomareina toimivat Manskun Kakun toimitusjohtaja Jonna Knuutila, Forssan ammatti-instituutin rehtori Heli Elo-Vuola, LHKK:n vastuullisuus- ja ilmastokoordinaattori Leena Liukkonen sekä DIVA-hankkeen projektipäällikkö Kristiina Paju. Raati kokoontui maistelukierroksen ja selkeyttävien kysymysten jälkeen pohtimaan voittajaa. Yrityksen toimitusjohtajaa pohditutti erityisesti hävikkileivästä valmistettujen uusien tuotteiden säilyvyys, mutta harva opiskelijoista oli supernopeassa tuotekehitysprosessissa perehtynyt asiaan. Muuten nostettiin esille hyviä tuoteideoita, vastuullisuusnäkökulmaa sekä linkitystä Agenda 2030 tavoitteisiin.


Siinä on taas mahdollisuus jatkaa tuotekehitystyötä pohtimalla, miten saadaan hävikkituotteet säilymään paremmin sekä miten varmistetaan se, että uusien tuotteiden hiilijalanjälki olisi pienempi kuin neitseellisestä raaka-aineesta tehtyjen tuotteiden. Yksi ehdotus, mikä nostettiin esille oli ainakin leipomotoiminnassa mahdollinen jälkilämmön hyödyntäminen, jolla pystyttäisi optimoimaan energiankulutusta.


Päätöksenteko oli raadille vaikeaa, mutta lopulta yrittäjä nosti yhden tiimin ylitse muiden. Onneksi olkoon tiimi nro 1! Uusia innovaatioita, selkeää pohdintaa sekä maukasta välipalapatukkaa Manskun Kakun hävikkileivästä.


Manskun Kakun toimitusjohtaja Jonna Knuutila voittajatiimin Jeren sekä DIVA-hankkeen projektipäällikkö Kristiina Pajun kanssa

70 katselukertaa
bottom of page