top of page

Digitaalinen aikakausi: data-analytiikan työkalujen merkitys

Olemme siirtyneet digitaaliseen aikakauteen, jossa valtava määrä tietoa on saatavillamme joka puolella. Organisaatiot ympäri maailmaa pyrkivät hyödyntämään tätä tietoa tehokkaasti ja älykkäästi päätöksenteossaan. Tässä tehtävässä data-analytiikan työkaluilla on ratkaiseva rooli: ne tarjoavat mahdollisuuden tutkia, visualisoida ja tulkita tietoa, jotta päätöksenteko saadaan perustettua faktoihin ja luotettavaan analyysiin. Kaksi tälläistä, tuttuakin ohjelmaa, jotka ovat olleet pitkään suosittuja ovat Microsoftin luomia: Excel ja Power BI.


Excel on ollut jo pitkään, peräti 80-luvun luvulta asti, vakiintunut data-analytiikan työkalu. Se tarjoaa laajan valikoiman toimintoja ja ominaisuuksia, jotka mahdollistavat datan järjestämisen, laskennan ja analyysin. Excelin suosio johtuu sen helppokäyttöisyydestä ja tutusta käyttöliittymästä. Monet organisaatiot käyttävät Exceliä päivittäin liiketoimintatietojensa hallintaan.


Excelillä on helppo käsitellä suuria määriä tietoja ja suorittaa haastavia laskentatoimenpiteitä, kuten esimerkiksi keskiarvoja, summia ja prosentteja. Lisäksi Excelistä löytyy myös mahdollisuus luoda erilaisia visuaalisia raportteja ja kaavioita, jotka helpottavat datan ymmärtämistä.


Kun tarvitaan edistyneempiä analytiikkatoimintoja ja interaktiivisia visualisointeja ison datamäärän pyörittämiseen, tulee vuonna 2011 lanseerattu Power BI tulee kuvaan. Power BI on Microsoftin kehittämä liiketoiminta-analytiikan työkalu, joka mahdollistaa datan tehokkaan visualisoinnin ja jakamisen organisaation sisällä. Power BI:llä voit luoda dynaamisia ja interaktiivisia koontinäyttöjä, raportteja ja dashboardeja, jotka auttavat yrityksiä hahmottamaan ja havaitsemaan datan piilotetut trendit ja mallit. Se tarjoaa intuitiivisen käyttöliittymän, jonka avulla voit yhdistää eri tietolähteitä, muokata ja puhdistaa dataa sekä luoda monipuolisia visualisointeja ja raportteja. Yhdistämismahdollisuuksia eri tietolähteisiin, kuten tietokantoihin, pilvipalveluihin ja muihin tiedostomuotoihin, löytyy myös. Tämä antaa mahdollisuuden yhtenäisen näkymän luomiseen ja tehdä reaaliaikaisia analyysejä.


Visualisointiesimerkki Power BI:ssä. Asiakkaiden ostojen keskiarvoa voidaan tarkastella eri asiakkaittain valittuina vuosina tarkastellen eri kuukausia.


Power BI ja Excel integroituvat hyvin keskenään. Kun päivität Excel-tiedostoasi, saadaan Excel-tiedostossasi oleva data päivitettyä ja visualisoitua Power Bi:ssä - myös automaattisesti. Excel ja Power BI täydentävät toisiaan, ja niiden yhdistelmä tarjoaa monipuolisen ja tehokkaan työkalupaketin datan analysointiin ja raportointiin. Voit esimerkiksi käyttää Exceliä tietojen esikäsittelyyn ja analyysin perustason tehtäviin ja siirtää sitten tulokset Power BI:hin, jossa voit tarkastella ja luoda monimutkaisia visualisointeja ja interaktiivisia raportteja.


Yhteenvetona voidaan todeta, että data-analytiikan työkalut, kuten Excel ja Power BI, ovat korvaamattomia työkaluja nykypäivän liiketoiminnassa. Ne mahdollistavat datan analysoinnin, visualisoinnin ja raportoinnin, jotka puolestaan tukevat parempien liiketoimintapäätösten tekemistä. Olipa kyse sitten perustason analytiikasta tai monimutkaisemmasta data-analytiikasta, Excel ja Power BI tarjoavat tarvittavat työkalut menestyksekkääseen tietojenkäsittelyyn ja päätöksentekoon.


24 katselukertaa
bottom of page